Jeugdcoach
De levensfase van puberteit naar jongvolwassenheid is zowel magisch als beangstigend; Wie ben ik? Naar wie luister ik? Wat negeer ik? Waar vind ik aansluiting? Wat denken anderen over mij? Wat wil ik? En hoe krijg ik dat? Op wie kan ik echt rekenen? Sommige van deze vragen hebben we gedurende ons hele leven, maar we beginnen in de pubertijd voor het eerst het gewicht ervan te voelen. We zitten dan ook in een proces van het loskomen van onze opvoeders. Er is zoveel waar we mee te maken krijgen in de pubertijd en het is allemaal nieuw. Sommigen hebben niet zo’n goede start b.v. door moeilijkheden thuis of op school. Maar ook maatschappelijke druk en digitale overprikkeling kunnen overmatige stress oproepen. De jongvolwassenen die bij mij komen met een hulpvraag, worstelen onder andere met gevoelens van angst en frustratie, spanningen, somberheid, gebrek aan motivatie en richting. En soms ook met neiging tot verslaving, zelfbeschadiging, depressie en dergelijke. Samen onderzoeken we je problemen, waardoor je energie vrijmaakt om volgende stappen te zetten en je weerbaarheid te vergroten.
Individuele begeleiding
Gezin, werk, relaties, vrienden, dit zijn de belangrijkste verbanden waarbinnen we opereren. In welke context we ons ook bevinden, we importeren altijd onze persoonlijke geschiedenis en gewoontes, met name hoe we omgaan met stresvolle situaties. Soms is dit functioneel en soms niet. Individuele coaching kan je ondersteunen om dit te onderzoeken. Zodra je nieuwsgierigheid beschikbaar komt openbaren zich nieuwe mogelijkheden. Het doel van individuele coaching is om je belemmeringen in beeld te krijgen en die weg te nemen, zodat helder wordt welke volgende stappen je kunt zetten in je persoonlijke en of professionele ontwikkeling op weg naar meer tevredenheid en levensplezier.
Relatietherapie
Relatie therapie wordt vaak gezien als laatste redmiddel bij huwelijks/relatie-problemen. Dit is een
wijdverbreide misvatting, iedere relatie vergt onderhoud. Problemen doen zich voor als je met je partner vast komt te zitten in patronen die echte verbinding in de weg staan. Ook “goede” relaties kunnen haarscheurtjes krijgen, toch komt een crisis niet zomaar uit de lucht vallen.
Wanneer er binnen je relatie structureel sprake is van spanning, onzekerheid, afstand of wantrouwen heeft dat een grote impact op je levensgeluk. De negatieve spiraal van verwijten, ruzie, kritiek en /of verwijdering resulteert in verdriet, wanhoop, afstand en eenzaamheid.
In de relatie therapie wordt gebruik gemaakt van de oplossingen die SCT (Systems Centered Therapy) en EFT (Emotionally focused Therapy) bieden. Het doel is om partners te helpen de negatieve interactie met elkaar te doorbreken en onderlinge verbinding te herstellen en verdiepen. De kwaliteit van de relatie met je levenspartner is essentieel voor jouw levensgeluk en dat van je gezin!
Ik begeleid deze sessies vaak samen met mijn partner Lotte Paans.
Relatie therapie is zinvol als:
- jullie verlangen naar een diepere, intiemere band met elkaar
- jullie nieuwe strategieën willen ontwikkelen om om te gaan met stress door bijvoorbeeld: werk, opvoeding, mantelzorg, ziekte
- jullie bemerken dat er ongewenste negatieve patronen zijn ontstaan (verwijten, kritiek, terugtrekken)
- één of beide van jullie zich ongelukkig voelt in de relatie
- je je zorgen maakt ten aanzien van de houdbaarheid van je relatie
- er vaak ruzie is, die niet tot verzoening leidt
- je bang, angstig, boos of onverschillig bent ten opzichte van je partner
- er wantrouwen bestaat in de relatie
- jullie in de nasleep van een heftige crisis verkeren (b.v. affaire, ongeluk, ziekte)
Coachen van teams en groepen
Wat voor sfeer creeren we als groep? Hoe kunnen we onze energie en kwaliteiten inzetten voor ons gezamenlijk doel? Is dat doel duidelijk? Zo niet waar doen we het dan voor? Zijn onze rollen en verwachtingen van elkaar helder of vragen we ons steeds opnieuw af wie welke taak heeft? Het coachen van groepen en teams gaat over het omgaan met verschillen. Als een groep conflictvaardig wordt -leert om onderlinge verschillen aan te gaan en niet steeds persoonlijk te nemen- onstaat er vertrouwen en veiligheid. In die sfeer komt ieder groepslid tot z’n recht, worden kwaliteiten benut en krijgt de creativiteit een boost; zowel werkplezier als resultaatgerichtheid nemen toe.
Gedurende mijn muziekale carrière heb ik ervaren hoe groepsdynamiek het samenspelen beinvloed. De kwaliteit van de optredens bleek minder te maken te hebben met de persoonlijke muzikaliteit van de spelers, dan met de onderlinge dynamiek. Iedereen is hier gevoelig voor, zowel de muzikanten als het publiek. Een parallel met de samenwerking in teams is dan ook snel gemaakt; speelt ieder voor zich of ligt onze focus op het gezamenlijk resultaat en hoe ondersteunen we elkaar om en het beste in elkaar naar boven te halen?